Gyálarét jövője

Az utóbbi időkben kétségtelenül a Holt-Tisza sorsa és ezzel Gyálarét sorsa foglalkoztat legtöbbet.

Évek óta tudjuk, hogy bűnös szándékkal mérgezik ezt a holtágat. Amit meglehetett volna józan ésszel előzni, most hatalmas költséggel és elfogadhatatlan környezet szennyezéssel próbálják megoldani. A szándékot örömmel fogadtuk, hiszen nap, mint nap szembesültünk a holtág haldoklásával, vele együtt a környezet mérgezésével. Bármennyire is furcsa, de meg kell az álhíreket cáfolnunk!  Igen mi akarjuk a holtág  rendbehozatalát! Támogattuk minden fórumon! Csak egy dologgal nem foglalkoztunk, ennek a folyamatnak a végtermékével, az iszappal!

A fórumokon is bölcsen hallgattak róla, kényes téma! Miután hozzájutottunk és áttanulmányoztuk a szakemberek által készített rehabilitációs anyagot megdöbbenten szembesültünk a ténnyel az iszapot alig 100 méterre Gyálarét határában kívánják elhelyezni.  Kérdés miért itt? Válasz: mert ez a legolcsóbb megoldás. Gyálarét mindig is mostoha volt a város számára.

Ide hordták évekig Szeged szemetét. A Pick Zrt. is gátlástalanul mérgezte a levegőnket. Ide került a szovjet laktanya szennyező bontási törmeléke is.

Én itt születtem és az óta is itt élek, szép környezeti adottsága van a településnek, csak észre kell venni. Ha a város valóban komolyan gondolja a turizmus felvirágoztatását, akkor itt a lehetőség.

Kérdés, ebbe a széthordott iszap beleillik? A válasz csakis egy lehet, Nem és Nem! Nem vagyok biológus csak egy laikus polgár, nem hiszem, hogy  az megoldás, ha az egyik mederből  átkanalazzuk a veszélyes iszapot a másik mederbe. Megoldjuk az egyik problémát és csinálunk egy másikat.

Miért nincs bizalom a szakemberek elképzelésére? Mert minden megnyilvánulásuk bizonytalanságot sugall. Kérdezem, megérdemlik Gyálarét lakosai ezt az új szennyezést? A válasz csakis egy lehet, nem és nem ! Mentsük meg a Holt-Tiszát, de úgy, hogy másoknak ne okozzunk gondot és kárt!

Tisztelt gyálaréti lakótársaim gondolkozzunk!

Szénásiné Pap Jolán