Tájékoztató a Gyálai Holt-Tisza Rehabilitációja projek jelenlegi állásáról 2020.02.hó

Tájékoztatás a Gyálai Holt-Tisza Rehabilitációjának jelenlegi helyzetéről 2020.február hó

2019.december 31-éig kellett az ATIVIZIG és az OVFmegbízásából az Adept Enviro Kft-nek beadni a beruházással kapcsolatos tényfeltárási záró dokumentációt. Ezt kikértük és 19 pontban véleményeztük, végezetül teljes mértékben elutasítottuk,

Mert : nem történt meg az iszap besorolása. Tudjuk, hogy C-tipusú veszélyes a szénhidrogén származékok egyes helyeken 1000-szeresen túllépik a megengedett határértéket.

Mert: a a 20/2006 (IV.5.) KvVM  rendelet kimondja, hogy összefüggő lakóterület, védendő területek(pl.szántóföld,Szennyvíztisztító) létesítmények között a veszélyes hulladék esetén 1000 m, nem veszélyes  hulladék esetén  500 m a védőtávolság.

Mert: a kezelés időtartamát is gondosan elhallgatták, ez lehet akár 3 év is. Szó nincs már a 9 hónapos kezelési időről.

Mert: ahol a legmagasabb a szénhidrogén jelenlét ott az igen magas nehézfém szennyezéssel párosul. Hogyan választják ezt szét? A deponálásra kerülő Feketevíz szennyezett mederüledékének össztérfogata 86 400m3, tömege 137 000 tonna (t).

Mert: az egészséget súlyosan károsító szénhidrogén származékok és nehézfémek tömege a lakott terület közelében kiterítésre kerülő kotrási iszapban, átlagban a következőek: Szerves szennyező szénhidrogén komponensek keveréke esetén, TPH 415t ,PAH 188 kg, Nehézfémek esetén, Arzén 411 t,Bárium 0,6 t, Kadmium 0,6t, Króm 20 t, Réz 137 t, Higany 0,3 t, Nikkel 2,8 t,Szelén 0,6 t, Cink 411 t.  Mert ezek a számított mennyiségek megdöbbentőek! A megbetegedésekért ki fogja vállalni a felelősséget? Teljességgel érthetetlen, hogyan képzelték, hogy az ilyen összetételű kotrási iszap nem veszélyes hulladék, nem kell elszállítani és még az 1000m-es védőtávolságot is megsértve, minden óvintézkedés nélkül deponálható.

További aggodalomra ad okot a mikrobiológiai elemzés hiányos volta, mivel nem beszél a kolerát okozó Vibrio cholerae, a hastífuszt okozó Salmonella typhi jelenlétéről. Sem vírusokra (pl. hepatitisz), gombákra, sem parazitákra vonatkozó vizsgálati eredmények nem találhatóak a dokumentumban. Emellett szintén nem beszél a várható rovar – légy, szúnyoginvázióról, az általuk terjesztett fertőző betegségekről és az élősködők megjelenéséről.

A Flóratom Kft termálvizének kémiai és biológiai összetevőit kikértük és a kapott adatok arra engednek következtetni, hogy hatósági engedéllyel és az ATIVIZIG befogadó nyilatkozatával ma is a termál csurgalék vizzel együtt tisztítatlan szennyvizet enged a Fekete Bögébe ez a magán vállalkozás. Ezt is eltitkolták előlünk, a termálvizet kiáltva ki fő bűnösként. Emiatt közérdekű bejelentést tettünk az ügyészségre, ahonnan a következő tájékoztatást kaptuk.

„A Gyálaréti Lokálpatrióta Egyesület képviseletében a Szegedi Járási Ügyészségnek  e-mail útján megküldött közérdekű bejelentésével kapcsolatban tájékoztatom arról, hogy a bejelentés tartalmát tekintve a Btk. 241. § (1) bekezdés a) pontjába ütköző veszélyeztetéssel elkövetett környezetkárosítás bűntettének gyanúja miatt tett feljelentésként értékelhető, amelyet a további szükséges intézkedések érdekében megküldtem a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztályának.

Bejelentését felterjesztettem továbbá a Csongrád Megyei Főügyészség Közjogi Szakágának az esetlegesen szükséges és lehetséges büntetőjogon kívüli ügyészi intézkedések megtétele érdekében.”

Ne feledjük, hogy a valaha volt többi szennyező is mind ismert és elérhető!

Szeged város sok évtizedes bűnét most mind a mi nyakunkba önti, most is csak a hasznot szeretné lehúzni belőlünk! A mi egészségünk és a mi ingatlanjainknak az értéke nem üzlet nekik.

A környezetvédelmi hatóság a tényfeltárási záró dokumentációt engedélyezte, de határozatában kikötötte, hogy a Gyálaréti Lokálpatrióta Egyesület által beadott kifogásokra a következő eljárásban, a beavatkozási tervben minden kifogásunkra adjon választ. A véleményezésben komoly szakmai támogatást kaptunk, melyet ezúton is köszönünk!

Az Adept Enviro Kft felajánlotta, hogy beszéljük meg ezeket a kifogásokat. Már az időpont egyeztetésnél tartottunk, amikor is az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az ATIVIZIG vezetői ehhez nem járultak hozzá. Helyette ismét lakossági fórumot fognak tartani, ahol félő lesz, hogy megint csak megvonják előlünk a szót és a kifogásainkat se akarják hallani. Nem szabad megengedni nekik ezt az agresszív tárgyalási módot. Elég volt a mellébeszélésből és az elhallgatásokból. Ők a vonatkozó törvényeket igyekeznek átformálni, azok alól kibúvókat keresni. Az itt élő lakosok egészsége nekik semmit se jelent. Kiszámolták milyen esélye lehet a megbetegedéseknek, de ez jelentheti azt is, hogy csak néhányan lesznek közülünk betegek. De vajon melyikünk? Hát egyikünk se legyen a veszélyes iszaptól beteg! Szállítsák el a veszélyes hulladékot megfelelő kezelőbe! A törvények nemcsak ránk lakosokra, de mindenkire, így rájuk is egyaránt érvényesek!

Gyálaréti Lokálpatrióta Egyesület

Kérjük, támogassa további munkánkat az adója 1%-ával!

/Gyálaréti Lokálpatrióta Egyesület, 18218288-106/